Film og fotos kan fremkaldes i kaffe, øl og andet godt fra naturen!

Pr 1000 ml “Caffenol CM (rs)” bruges 100ml “krystal soda” (svarer til 35g vandfri soda), 100ml ml instant-kaffe, 20ml C-Vitamin. For fremkaldelser over 15 min, også 20ml jodberiget salt.

Pr 1000 ml “Caffenol CM (rs)” bruges 100ml “krystal soda” (svarer til 35g vandfri soda), 100ml ml instant-kaffe, 20ml C-Vitamin. For fremkaldelser over 15 min, også 20ml jodberiget salt.

Traditionel fotofremkalder til negativer og papiraftryk (i mørkekammer) inderholder kræftfremkaldende og endda DNA-muterende stoffer. Wuak. 

Men det er faktisk muligt at lave en naturvenlig fremkalder ud af almindelige husholdningsingredienser som C-vitamin og natriumkarbonat (vaske-soda) - og så noget fra planteriget med højtindhold af “kaffesyre”, eller andre typer af fenoler, der findes i kaffe, men også i mange andre let tilgængelige planter, urter og andre ting i planteriget. Jeg har fremkaldt film og fotopapir med blandt andet kaffe, øl, timian, jordbær, stjerneanis, surbær, granæble, mælkebøtteekstrakt og forskellige urtetéer (fennikkel, pebermynte mm). Jeg har kun brugt én af de nævnte planteingredienser af gangen - altså blandet sammen med både soda og c-vitamin.

Her er lidt eksempler på papir og filmfremkaldelse. Opskrift og links står længere nede.

 
Ilford FP4. Caffenol CM (rs). 12 min fremkaldelse.

Ilford FP4. Caffenol CM (rs). 12 min fremkaldelse.

Øl er helt klart min yndlings til papirfremkaldelse, fordi papiret ikke tones, som med mange andre naturingredienser. Billedet til venstre er fremkaldt i kommerciel fremkalder (Kodak Xtol, end af de mindst miljøskadelige). I midten mit første forsøg…

Øl er helt klart min yndlings til papirfremkaldelse, fordi papiret ikke tones, som med mange andre naturingredienser. Billedet til venstre er fremkaldt i kommerciel fremkalder (Kodak Xtol, end af de mindst miljøskadelige). I midten mit første forsøg med ølfremkalder, mangler noget kontrast. Til højre en vellykket fremkaldelse med øl. Til papirfremkaldelse, skal der mere soda i, end til filmfremkaldelse.

Kodak TMAX 100 ISO fremkaldt i Caffenol CM..

Kodak TMAX 100 ISO fremkaldt i Caffenol CM..

Et foto fra tmax-rulle fremkaldt i Caffenol CM 15 min. Scannet som TIFF og eksporteret til jpeg, men ikke billedbehandlet. Foto af Kristoffer Q. Bressum.

Et foto fra tmax-rulle fremkaldt i Caffenol CM 15 min. Scannet som TIFF og eksporteret til jpeg, men ikke billedbehandlet. Foto af Kristoffer Q. Bressum.

Min første sammenligningstest af flere naturfremkaldere. Fra venstre til højre: Øl, Timian og Kaffe. Fremkalder rørt efter samme basisopskrift: naturingrediens + 3 tsk Brugsen Sterling Soda og 1,5 tsk C-Vitamin pr 500 ml væske. Papir er Ilford Multi…

Min første sammenligningstest af flere naturfremkaldere. Fra venstre til højre: Øl, Timian og Kaffe. Fremkalder rørt efter samme basisopskrift: naturingrediens + 3 tsk Brugsen Sterling Soda og 1,5 tsk C-Vitamin pr 500 ml væske. Papir er Ilford Multigrade Fiberbased. Sterling Soda er temmelig svag, fordi den indeholde 60% vand. Så for at få mere kontrast skal man enten tilsætte mere soda, eller som jeg gjorde i andet forsøg, belyse papiret forholdsvist lyst og give meget lang tid i fremkalderen - sådan ca 15 min.

Min første kaffefremkaldelse med papir. Gråtoner, dynamik og kontraster står fantastisk godt, men det bliver altså meget kaffefarvet. Fremkaldetid ca 10. min. Fremkalder var lidt for “tynd”.

Min første kaffefremkaldelse med papir. Gråtoner, dynamik og kontraster står fantastisk godt, men det bliver altså meget kaffefarvet. Fremkaldetid ca 10. min. Fremkalder var lidt for “tynd”.


Opskrift

Min grundopskrift til naturfremkalder.
Pr. 1000 ml væske, inkl. hvad der indgår af væske nedenfor. NB, én tsp er her det amerikanske mål som er lige under 5ml.

  • 100ml instant kaffe ELLER dit valg af kaffesyreholdig ingrediens.

  • 35g vandfri soda (eller 90g/100 ml krystalsoda). Halvér mængde til stand development.

  • 20 ml. C-vitamin (ascorbinsyre). (Halver mængde til stand development)

  • 2 - 4 tsk jodholdigt salt til fremkaldelser fra over 15 min.

Instant kaffe udrøres grundigt i lidt hedt vand. Bruger du anden slags kaffe, som også virker udmærket, så laves den godt stærk og filtreres til sidst i kaffefilter.

Bruger du ikke kaffe, men i stedet urter, bær eller andet. Så lav kraftig blanding og filtrer den godt før brug til film eller papir. Hvis urtethe, så lav en stærk blanding og lad den gerne trække timevis. Hvis bær, så mos f.eks. gennem en si, og bland op med så lidt vand som muligt.

Udrør soda og salt i klart vand, indtil du kan se at krystaller er helt opløst. Bland med kaffen.
NB. Hvis du bruger øl, té eller andet meget væskeholdigt, så skal du udrøre soda og salt heri, og altså ikke bruge yderligere vand.

Tilsæt c-vitamin pulver til sidst.

Tilsæt evt vand/mere udtræk til du rammer de 1000 ml.

Temperatur finjusteres. Væsken skal være 20 grader celcius til brug.

Filmfremkaldelse - tider.

Hurtigfremkaldelse
Fremkaldelse på mellem 11-15 min for 100-400 isofilm eksponeret på “box-speed” (korteste tider for lav-ISO-film, og klngeste tider for høj-ISO-film). Med agitation hele første minut, derefter 5-10 sek ikke for kraftig agitation hvert minut. (Tri-X eksponerer jeg som ISO 320).

Semi-stand og stand developent.
Til stand og semi-stand halveres mængde af soda og c-vitamin, mængden af salt fordobles og mængde af kaffe eller anden økoingrediens er det samme som i grundopskriften. Denne blanding kaldes det “Caffenol CL”.

Stand development er, at starte med 1 minuts agitation, og derefter lade fremkalder tanker stå uden agitation. Dog anbefaler agitation halvvejs, for at få mere jævn fremkaldese. Ca. fremkaldertid 60 min for box speed.

Semi-stand, synes jeg giver bedre fremkaldelse: Agitation første hele minut. Derefter 5 sek. ved følgende minuttal: 2, 4, 8, 15, 30, evt 45. En variation tættere på “rigtig” stand er agitation hvert kvarter. Fremkaldertid ca 30 min for 100-200 ISO. 40 min for 400

En variation af semi-stand og stand, er Cold Start, hvor fremkaldervæske ved start er blot 15 grader og derefterr naturligt stiger til de ca 20 grader. Cold start skal have 10 min. ekstra fremkaldetid.

Push development
Til “push” fremkaldelse, er det lidt sværere og mere upålideligt med økofremkalder. Men et er lykkedes mig at få ok resultater sådan her:

Tri-X pushed til ISO 800: CL semi-stand 60 min, ELLER min grundopskrift 25 min, med agitation hele første minut, derefter agitation hvert minut de første 10 min, og derefter agitation hvert tredje minut.

Tri-X pushed til ISO 1600: Caffenol CL semi stand 75 min.


NOTER:

  • Soda er ikke bare soda. Den rigtige slags til fremkaldelse er natriumkarbonat og ikke natriumbikarbonat (som er bagepulversoda). Selv den rigtige slags kan være mere eller mindre vandholdig. De mål jeg har angivet i opskriften er for 100% ren vandfri soda af typen nartriumkarbonat (på eng. sodiumcarbonate). Men en sådan ren vandfri soda har jeg ikke selv kunne finde i København. F.eks. er “Sterling Soda” (fundet i Super Brugsen) ca 60% vand, og så skal mængde forøges tilsvarende: Altså 2,5 gang mere Brugsen Soda end ren vandfri soda.

  • PH værdi. Sodaen i fremkalderen er med til at gøre væsken alkalisk. En fremkalder skal gerne have en pH-værdi på mellem 9,5 og 10 for at virke godt. Hvis din fremkaldelse tager alt for lang tid, så skal din fremkalder typisk have mere soda. Hvis det går for hurtigt, (med papir er det ikke godt, så bliver det alt for kontrastet), så er der sikkert for meget soda i. Juster evt din sodamængde efter ph i de øvrige ingredienser.

  • Rækkefølgen ovenfor er vigtig. Soda udrøres FØR c-vitamin, ellers kan det skumme gevaldigt op. 

  • Rør grundigt til alle krystaller/pulver er opløst. Lad hvile ca 15 min. og rør lidt igen før fremkalder bruges.

  • Temperatur på fremkalder skal gerne være 20 grader. Hvis varmere går fremkaldelse hurtigere, med risiko for overfremkalde ubelyste/lyse partier på filmen, sådan at du ikke får dyb sort på færdige billeder.

  • Base fog. Altså “tåget filmbase”. Lange fremkaldetider kan give et slør/let fremkaldelse, hvor filmen ellers burde være ufremkaldt. Det kan hjælpe med: a) mindre mængde soda, b) tilsætning af jodholdigt salt (hvilket dog forøger fremkaldertid med ca 20%) . Ser filmen overfremkaldt ud, så er kortere fremkaldetid og/eller mindre soda oplagt. Jeg synes at få bedst resultrater med tider på 11-13 min uden salt, og 14-15 min med salt. Agitation 30-60 sekunder ved start, og derefter 8 sekunder hvert minut. Hvis billedere scannes og efterbehandles digitalt, så er det nu ret nemt at korrigere sortpunkt og kontraster.

  • Huskettrick til blandingsforhold. Med den vandholdige krystalsoda, som i tør pulverform indeholder 60% vand, så er det næsten for nemt: Både 10ml krystalsoda og 10ml instant kaffe pr. 100ml færdig fremkalder. Pr 1/4 liter fremkalder 1 tsp c-vitamin og 1 tsp salt. Hvor meget fremkalder du skal bruge, afhænger selvfølgelig af hvor meget du fylder din fremkaldertank. Væsken skal blot lige op over og dække din(e) filmspoler.

Film jeg har prøvet, hvor tiderne ovenfor holder og processen giver godt resultat:

Ilford FP4 på ISO 100. 12 minutter, 20 grader. Eller 30 min semi-stand.
Ilford HP5 på ISO 400. (Med salt) 14 minutter, 20 grader. Eller 45 min semi-stand
Kodak XX (5222) på ISO 200. 13 minut, 20 grader. Eller 45 min semi-stand.
Kodak TRI-X på ISO 320. (Med salt) 15 minutter, 20 grader. Eller 60 min semi-stand, let agitation hvert 15. min.

Hele processen for filmfremkaldelse og/eller papirfremkaldelse er fuldstændig som med de kommercielle fremkaldere, og fremkaldelse efterfølges som normalt af stopbad (kan laves med 15g citronsyre pr liter vand eller blot rent vand, med flere udskiftninger og vedvarende agitation), fiksering, vask/skyl og til sidst tørring.

Fiksering vasker overflødigt sølv ud af film og papir, så brugt fikser er kemiaffald og skal afleveres til miljøstation. Naturfremkalder kan ikke genbruges.

Er du nybegynder, kan du i bøger og netsider beregnet til almindelig film og papirfremkaldese læse og lære det du også bør vide og kunne, of rat fremkalde med naturlige alternativer. I gode bøger eller feks Ilfords vejledning på deres hjemmesside, se link i næste afsnit herunder..

Med papirfremkaldes i naturfremkalder, kan der gå flere minutter før man overhovedet kan se, at der sker noget, og typisk 10-15 min før foto er færdigfremkaldt. Især kan det tage lang tid, at få det sorte i billedet helt sort. Men at det sorte er godt mættet, det er vigtigt for at billedet ser godt ud. Så lad papiret fremkalde helt færdigt. Hvis foto generelt bliver for mørkt af at ligge til det sorte er helt sort, så er det bedre at belyse papiret kortere tid i forstørreapparatet.


Links


http://www.caffenol-cookbook.com/index.php - Vildt god grundbog med opskrifter, forklaringer og gode eksempler. Findes her både i onlin-udgave inkl. fotoeksempler, og en forkortet pdf-udgave uden fotoeksempler.
http://www.caffenol.org - nok den mest centrale blog-side om kaffefremkalder. Men ikke specielt samlet og up-to-date viden.
http://caffenol.blogspot.com - den anden mest centrale blog-side.
https://www.dagiebrundert.de/ECaffenol.html - en sjov side, hvor der er mange skøre eksempler på, hvad som kan bruges, andet end kaffe.
https://www.ilfordphoto.com/beginners-guide-processing-film/ - en god guide til DIY-fremkaldelse, det er jo samme måde, bare andre indgredienser (og tider), man bruger med naturfremkalder.
https://people.rit.edu/andpph/text-coffee.html - Artiklen fra 1995 fra det legendariske hold på Rochester Institute og Technology, der regnes for startskudet på kaffefremkalder.

Kom med på workshop

Jeg afholder hands-on workshops i Photoscopet jævnligt. Her underviser jeg i hele processen, hvordan man blander og bruger sin egen naturfremkalder til negativer og fotopapir - og lidt forklaring om hvordan det egentligt virker.

Mine workshops, både for smågrupper og eneundervisning, kan du læse mere om, her på siden i menuen “Shop & and Workshops”.